EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA HAK KAYBI YAŞAMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER

  • Ana Sayfa
  • Makaleler
  • EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA HAK KAYBI YAŞAMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER
aciklama

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA HAK KAYBI YAŞAMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER

Emekli aylığı başvurusunda bulunan özellikle Bağ-Kur (4b) kapsamında hizmeti olan sigortalıların emeklilik başvurusu yaptığı sırada borcu olmayıp başvuru sonrası SGK işlem yaptığında borç oluşmuşsa ve bir ödeme yapıldıysa ödeme iki asgari ücretten az ise bu durumda tahsis tarihi değişmez. Yani ödeme yaptığınız rakam iki asgari ücretten az ise size yeniden emeklilik başvurusu yapılmaz , borcu ödediğiniz tarihten itibaren emekli aylığı bağlıyoruz diyemezler.

Diğer yandan , 5510 Sayılı Kanun kapsamında Bağ-Kur (4b) sigortalılığı devam ederken tahsis talebinde bulunan sigortalı talep tarihinde borçlu ise borcunu ödediği tarihe kadar Bağ-Kur hizmeti verileceğinden borcun bitiş tarihi tahsis talep tarihi olacaktır. Borcun sonradan ödenmesi halinde ödemenin yapıldığı tarihi takip eden ay başı itibariyle aylık bağlama işlemi yapılır.

K. Avukat/Noter Topluluk Sigortası  ve 506 S.K. İsteğe Bağlı Sigorta ile 506 sayılı Kanunun 85 ve 86’ncı maddesi kapsamında sigortalı olanların prim borcu brüt iki asgari ücretin iki katı tutarına kadar olması halinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-9’uncu maddesinin birinci cümlesi kapsamında değerlendirilmesi ve başvuru tarihinin geçerli olması gerekir. 

Vergi İndirimi kapsamında emeklilik olarak bilinen Engelli emekliliğinde ilk sigorta tesciliniz 1/05/2008 sonrası ise 5510 Sayılı Kanunun 28/5.Maddesi gereği sevk işlemi yapılması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk işlemi yapılmadan önce en az 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 prim gününün olması şartına dikkat etmek gerekir. Eğer prim gün ve sigortalılık süresi yeterli değilse hastane sevkinde yapılacak harcamalar sigortalıdan talep edilir.

Ölüm aylığı taleplerinde cenaze yardımının da aynı form da talep edilmesi hak sahibi ile sigortalının TC kimlik numaralarının mutlaka yazılması gerekir.

Emeklilik başvurusu yaptığınız yer son çalışmanızın bulunduğu il dışı ise Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından son çalışmanın geçtiği il müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.

Yurt Dışı Hizmet borçlanması yapanların emeklilik başvurusu yurt dışı borçlanma yapılan Sosyaal Güvenlik Merkezi tarafından yapılacaktır.Bu nedenle yurt dışı borçlanma yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuru yapılması gerekir.

Emeklilik başvurularının takibi e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi cep telefonu tanımlandığında cep telefonuna gelen mesaj ile de görüntülenmektedir.

Yapılan tüm başvurularda Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olmaması ve prim gün sayısı,çakışma gibi konulara da dikkat edilmesi gerekir.

Bu Kategoride Çok İzlenen

Yardıma mı
İhtiyacınız Var!

SGMD olarak soru ve önerilerinize değer veriyoruz.Yardıma ihtiyacınız varsa hemen bize ulaşabilirsiniz.

Bize Ulaşın