Başka şubeye nakledilen çalışanların SGK bildirimleri

aciklama

Başka şubeye nakledilen çalışanların SGK bildirimleri

Sosyal güvenlik mevzuatına göre yeni işe alınan sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin en geç işe başladıkları tarihin bir gün öncesinde (inşaat, balıkçılık ve tarım sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde en geç işe başladıkları tarihte); işten ayrılan sigortalılara ait işten ayrılış bildirgelerinin ise işten ayrıldıkları tarihi izleyen 10 gün içinde SGK’ya elektronik ortamda gönderilmesi gerekiyor.

Aynı işverene ait bir şubede çalışmakta iken başka bir şubeye nakledilen sigortalılara geldiğimizde, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 11. ve 25. maddelerinde yapılan düzenlemelere istinaden, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin farklı bir adreste kurulu işyerinde işe başlayan sigortalılara ait işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri yukarıda belirtilen süreler geçirildikten sonra verilse bile süresi içinde verilmiş sayılmakta ve idari para cezası uygulanmamaktadır.
Nakil nedeniyle işten ayrılış ve işe giriş bildirgesinin verilme şartları nelerdir?

Sigortalılarının naklinden söz edilebilmesi, başka bir ifadeyle işten ayrılış ve işe giriş bildirgelerinin nakil nedeniyle verilebilmesi için;

  • Sigortalı bildiriminin yapıldığı eski ve yeni işyerinin SGK tescil kütüklerinde kayıtlı vergi kimlik numarasının aynı olması,
  • Nakledilecek sigortalıların işten ayrılış tarihi ile işe giriş tarihi arasında boşluk olmaması

Gerekiyor.

Nakil nedeniyle işten ayrılış bildirgesi nasıl düzenlenecek?

Nakil nedeniyle işten ayrılış bildirgesinin düzenlenmesi sırasında, SGK işten ayrılış bildirgesi uygulaması ekranında yer alan “İşten Ayrılış Nedeni” kutucuğunda “16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” seçeneği işaretlenmeli; ayrıca “Nakil Gideceği İşyeri Sicil” başlıklı bölüme de nakil gittiği yeni işyerinin 26 haneli işyeri sicil numarası yazılmalıdır.

Bu durumda, eski ve yeni işyerinin SGK tescil kütüklerindeki vergi kimlik numarasının aynı olması halinde nakil nedeniyle düzenlenen işten ayrılış bildirgesi onaylanabilecek, farklı olması halinde hata mesajı üretilerek onaya izin verilmeyecektir.

Nakil nedeniyle işe giriş bildirgesi nasıl düzenlenecek?

Nakil nedeniyle işe giriş bildirgesi düzenlenebilmesi için öncelikle eski işyerinden nakil nedeniyle işten ayrılış bildirgesinin düzenlenmiş olması icap etmektedir. Ayrıca yeni işyerindeki işe başlama tarihi, eski işyerindeki işten ayrılış tarihinin bir gün sonrası olmalıdır.

Sonrasında sigortalının nakledildiği yeni işyerinden nakil nedeniyle işe giriş bildirgesinin düzenlenmesi sırasında SGK işe giriş bildirgesi uygulaması ekranında yer alan İSTİSNAİ DURUM BİLDİRİM TABLOSU” kısmının altındaki “Nakil Geldiği İşyeri Sicil” başlıklı bölümüne eski işyerinin 26 haneli sicil numarası yazılmalıdır.
Başka şubeye nakledilen sigortalılardan dolayı prim teşvik ve desteklerinden nasıl yararlanılacak?

Aynı işverenin başka bir şubesine nakledilen sigortalıdan dolayı;

  • Eski işyerinde 06111 kanun numaralı prim teşvikinden yararlanıyor olması halinde nakil tarihinden sonra 06111 teşvikinden yararlanılması mümkün olamayacaktır.
  • Eski işyerinde 02828/03294/14857/15921 kanun numaralı prim teşvikinden yararlanılıyor olması halinde, söz konusu teşviklerden nakil tarihinden sonra da yararlanılması mümkündür. Ancak söz konusu teşviklerden nakil tarihinden sonra yararlanılabilmesi için yeni işyerinde yasada öngörülen şartların sağlanmış olması ve SGK İşveren Sistemi uygulamasından sigortalının ilgili kanun numarasına tanımlanmış olması gerekecektir.
  • 05510/05746/16322-26322/25225-55225 kanun numaralı prim teşviklerinden ve asgari ücret desteğinden nakil tarihinden sonra da yararlanılabilmesi için yasada öngörülen şartların sağlanmış olması yeterli olup, herhangi bir tanımlama veya başvuru yapılması söz konusu değildir.

https://www.karar.com/yazarlar/eyup-sabri-demirci/baska-subeye-nakledilen-calisanlarin-sgk-bildirimleri-1603504