Çalışma hayatında tükenmişlik nedir?

aciklama

Çalışma hayatında tükenmişlik nedir?

Günümüzde rekabetçi ve küresel çalışma düzeninde insan olgusunu psikolojik olarak etkileyen, klinik anlamda başvuruların artığı bu dönemlerde çalışanlar için ’’tükeniyoruz sesimizi duyan yok mu’’ feryatları yükseliyor.

Çalışma hayatında özellikle tükenmişlik adına kapsamlı ve detaylı araştırmalara, büyük ve orta ölçekli firmalarda yer verilmesi gerekiyor.

Tükenmişlik sendromunun altında yatan ana nedenlerin başında aşırı çalışma düzeni, çalışanların sorumluluk sınırlarının aşılması, teknik alanda yeniliklerle birlikte rekabet ve yapay zekayla yarışmak, departmanların özelliklere göre değişen düzenlemeleri takip etmek de zorlanması, bilgi akışında kopukluklar, zamanında işlerin hazırlanması ve yetiştirilmesi, imalat öngörüleri içinde arz talep dengeleri, pazar pastasının bölüşümün de acımasız rekabet koşulları, işsizlik korkusu, mobbing, gelecek kaygısı gibi nedenler sayılabilir.

Bu sendrom ilerleyen süreçlerde çalışanlarda hastalık halinde nüksedecek bir problem haline gelecektir.

Psikiyatri kliniklerinde yapılan incelemelerde özellikle tükenmişliğin pençesine düşenlerde, unutkanlığın arttığını, dikkat eksikliği, rutin işleri yapamamak, uyum/anlama zorluğu, sinirlilik, uyku sorunları yanında, sosyal çevrelerinden kopmada sayılıyor.

Yoğun ve stresli çalışma hayatı tükenmişlik sendromunu tetikleyen bir sorun ve bu sorun yumağı içinde çalışanlarda başarısızlık, iş için gerekli verim ve enerji noksanlığı, çalışanlarda isteksizlik, yorgunluk, halsizlik ve işle ilgili bağları koparma noktasında boşluğa düşeceklerdir.

Tükenmişlik sendromu günümüzde psikiyatri hastalığı olarak görülmekte tedavisi için ilaç ve psikolog tedavisi önerilmektedir. Sendrom karşısında işyeri hekimlerine önemli görevler yükleniyor. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından tükenmişlik sendromu ortaya çıktığında gerekli tıbbi müdahale yapılmalı, rehber çalışmalara da yer verilmesi gerekir. Zaman zaman işyerlerinde çalışma psikolojisi konusunda uzmanlar davet edilmeli, firmalar içinde bu sendromu tetikleyen etmenlerin ortadan kaldıracak önlemlerde alınmalıdır. İşverenler çalışanların çalışma düzen ve konforlarını bu sendromu göz önüne alarak gerekli yatırımları yapması gerekir.

İŞVEREN BASKISI

Birçok çalışan bu tükenmişlik sendromu karşında, olası işveren baskısıyla ortaya çıkarsa, hizmet akitlerini haklı nedenle fesih yoluna gitmeleri, maddi ve manevi tazminat isteme durumları ortaya çıkabilir.

Bir çok büyük ölçekli işyerlerinde işverenler çalışanlarının aşırı stres altında olanlara, sağlıklı ve zihinsel zindeliklerini koruma açısından spor yapma imkanları ya da salonlarla anlaştıklarını, haftanın bir gün uzaktan çalışma, hibrit çalışma düzenleri, hobiler, geziler, serbest zamanlar gibi aktivitelere yer verildiğini görüyoruz. Çalışanlar bu konuda özellikle nasıl bir yol haritası çizmesi gerekiyor.

1.) Sağlık konularınızı ihmal etmeyiniz, bu konuda gerekli tetkikleri zamanında yaptırınız, uyku, beslenme, spor yapmak suretiyle beden ve zihin arasındaki korelasyon ilişkisini düzenleyin.
2.) Özel hayatın sizin yaşam kaliteniz için vazgeçilmez olduğunu, işin sürdürebileceğini, özel yaşam hakkınız ise ailenizle zaman geçirmenin önemini, ağır tempolu ve fazla mesaili çalışma düzeninin yasal sınırları zorlamamasına dikkat etmeniz gerekir. Hobilerinize yer vermeniz önemlidir.
3.) Stres konusunda kontrol eğitimleri alınmalı, bu konuda işverenler yetkili kişileri eğitmen olarak işyerlerine davet etmeli, konusunda uzman kişiler tekniklerle bu konuyu uygulamalı anlatmalıdır.
4.) İş yükünü tek başına yüklenmeyin, işimi kaybedeceğim korkusunu yenin, işinizi paylaşın.
5.) Dinlenme saatlerinde açık hava da yürüyüşler yapmak, mola zamanlarında iş konuşmamak ve planlamamak, bunları çalışma saatlerine yaymak gerekir.
6.) Kendinizi tükenmişlik sendromu içinde gördüğünüzde işyeri hekiminden yardım alın, psikiyatri ve psikolog desteği için tıbbi yardımdan kaçınmayınız.
7.) Yıllık izinlerinizi planlayın izin haklarınızı kullanın, kendinize gerekli zamanı ayırın.
8.) İşiniz sizi yıpratıyor, sağlık sorunlarınızı tetikliyorsa önce kendim deyin, iş ikinci plan diyerek sektör değiştirin ya da size değer veren önce çalışan diyen işyerlerine geçiniz.
https://www.egetelgraf.com/calisma-hayatinda-tukenmislik-nedir

Bu Kategoride Çok İzlenen

Yardıma mı
İhtiyacınız Var!

SGMD olarak soru ve önerilerinize değer veriyoruz.Yardıma ihtiyacınız varsa hemen bize ulaşabilirsiniz.

Bize Ulaşın