

e-Bildirge yetkilisi işyerinin SGK borçlarından sorumlu tutulur mu?
Sosyal güvenlik mevzuatına göre işveren vekilleri 5510 sayılı Kanunda belirtilen yükümlülüklerden dolayı işverenle birlikte müşterek ve müteselsil sorumlu tutulmuşlardır.
Ancak sosyal güvenlik mevzuatına göre işveren vekili sayılabilmek için;
İşin veya görülen hizmetin bütününü yönetmek
İşveren ad ve hesabına hareket etmek
şartının her ikisinin birlikte sağlanmış olması gerekiyor.
Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumunca gerekli görevlendirmenin yapılması halinde bir fabrikanın genel müdürü işveren vekili sayılırken aynı fabrikanın pazarlama, insan kaynakları, üretim bölümlerinin birim müdürleri işveren vekili sayılmamaktadır.
Diğer taraftan işverenin herhangi bir işi kendi adına yerine getirmesi için vekâletnameyle yetkilendirdiği her kişi işveren vekili olarak kabul edilmemektedir. İşveren vekiline işveren tarafından verilen temsil yetkisi işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev almayı kapsamalıdır. Yönetimde bir görev verilmeyip, sırf SGK nezdinde bazı iş ve işlemler yapmak için çıkartılan vekaletnameler bu kişilerin işveren vekili sayılması için yeterli değildir.
Haliyle, işverenin bir işçisine, muhasebecisine ya da herhangi bir kişiye sadece bankadan para çekme, e-Bildirge kullanıcı kodu ve şifresi alma veya kullanma ya da noterde işlem yapma vb. hususlarda verilen vekâletnameler tek başına o kişiyi “işveren vekili” yapmayacağından, işveren vekili sayılmayan bu kişilerin işyerinin SGK’ya olan borçlarından dolayı sorumlu tutulmaları da mümkün değildir.
https://www.karar.com/yazarlar/eyup-sabri-demirci/e-bildirge-yetkilisi-isyerinin-sgk-borclarindan-sorumlu-1603746