Hizmet çakışmalarında artan paranın sigortalı ve işverene iadesi

  • Ana Sayfa
  • Makaleler
  • Hizmet çakışmalarında artan paranın sigortalı ve işverene iadesi
aciklama

Hizmet çakışmalarında artan paranın sigortalı ve işverene iadesi

2008 öncesi 11 yıllık süredeki SSK hizmetim iptal edilip Bağkur sigortalısı yapıldım. Bu süre içindeki SSK’dan ödenen işveren hissesi primlerin aktarımına işyeri muvafakat verdi. İşveren hissesinden ödenen primlerin Bağkur borçlarına aktarıldıktan sonra önemli bir kısmı arttı. Fazla olan kısmı çakışmanın olduğu süre dışındaki Bağkur borçlarıma aktarımı yapılabilir mi veya iade alabilir miyim? Musa Ş.

SSK statüsünden bildirilen hizmet süresi içinde gerçekte Bağkur’lu olması gerektiği sonradan tespit edilen vatandaşların öncelikle SSK statüsünden bildirilen hizmet süreleri iptal edilip Bağkur kapsamında hizmet tahakkuku yapılmaktadır.

Sonrasında SSK statüsünden ödenen primlerin sigortalı hissesine isabet eden kısmı çakışan süredeki Bağkur borcuna doğrudan aktarılmakta; sigortalı hissesinin çakışan süredeki Bağkur borcunu karşılamaması ve işveren tarafından muvafakat verilmesi halinde eksik kalan Bağkur borcu çakışan süre içinde ödenen işveren hissesinden yeteri kadar aktarım yapılmak suretiyle kapatılmaktadır.

2008 öncesi Bağkur primleri Basamak Sistemine göre tahakkuk ettirildiğinden, SSK statüsündeki hizmetler yüksek kazanç tutarı üzerinden bildirilmiş ise SSK statüsünden ödenen sigortalı hissesi ile işveren hissesi prim tutarlarının fazla ödeme olarak artması mümkündür.

Bu durumda, SSK statüsünden ödenen;

  • Sigortalı hissesi prim tutarından artan kısmın, 2014/28 sayılı Genelgeye göre çakışan süreler haricindeki (4/b) kapsamındaki en eski prim borcundan başlanılarak aktarılması mümkün olmasına rağmen,
  • İşveren hissesi prim tutarının 2015/28 sayılı Genelgeye göre çakışan hizmet süresine yetecek kadar kısmının aktarılması mümkün olduğundan, artan kısmın çakışma haricindeki Bağkur prim borcuna aktarılması mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca sigortalı hissesinin çakışan süreler haricindeki Bağkur prim borçlarına aktarılmasının ardından artan bir paranın kalması halinde bu paranın tahsil edildiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçememiş olması kaydıyla sigortalıya iadesi mümkün olmasına rağmen, işveren hissesinden yalnızca çakışan süredeki Bağkur prim borcuna yetecek kadarının aktarılması mümkündür. Bu bakımdan işveren hissesinden artan paranın kalması bu paranın sigortalıya değil, zamanaşımı süresi geçmemiş olmak kaydıyla işverene iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.

https://www.karar.com/yazarlar/eyup-sabri-demirci/hizmet-cakismalarinda-artan-paranin-sigortali-ve-isverene-1600935