KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR!

  • Ana Sayfa
  • Makaleler
  • KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR!
aciklama

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR!

Kısmi Süreli İş Sözleşmesinde Çalışma Günlerin ve Çalışma Saatlerinin Belirtilmesi
Sosyal Güvenlik Kurum’u tarafından 18.06.2020 tarihinde yayımlanan 2020-20 sayılı genelgenin 1.2.3.5-Eksik gün bildiriminde kısmi zamanlı çalışma bölümünde konu ile ilgili söyle denilmiştir.
“Haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan bir sözleşmenin kısmi süreli is sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
Bu doğrultuda ünitelere ibraz edilen “kısmi süreli iş sözleşmelerinde çalışma sürelerinin (saat ve gün sayısı olarak) belirtilmesi gerekmekte” olup çalışma süresi belirtilmeyen veya eksik belirtilen sözleşmeler ile haftalık 30 saatin üzerinde çalışma süreleri belirlenmiş sözleşmeler geçerli kabul edilmeyecektir.
“Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi” ibaresi kullanılarak eksik günü kanıtlayan kısmi çalışmaya ilişkin belgenin yazılı olması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Süresi bir yılı aşsın veya aşmasın sigortalıların eksik gün bildirimlerine kanıt oluşturan ve ünitelere ibraz edilen kısmi süreli iş sözleşmelerinin yazılı olarak düzenlenmiş olması gerekmekte olup yazılı olarak ibraz edilen sözleşmelere itibar edilecektir.
Söz konusu Kanunun yazılı şeklin unsurlarını düzenleyen 14’üncü maddesinde ise; yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altına girenlerin imzalarının bulunmasının zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla ibraz edilen kısmi süreli iş sözleşmelerinde hem sigortalının hem işveren veya alt işveren veya işveren vekilinin imzalarının aranılması gerekmektedir Sadece bir tarafın imzası bulunan sözleşmeler kabul edilmeyecektir.