ÖNCE İŞ SAĞLIĞI MI?

aciklama

ÖNCE İŞ SAĞLIĞI MI?

Temelleri, 5510 sayılı Kanunla beraber atılan ancak yürürlüğe girmesi 1 Ocak 2013 tarihini bulan ve her bir maddesi kanlı örneklerle yazılı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ülkemizde tutmadı. Olmadı, uygulayamadık yada uyduramadık. Bunun bilimsel bir açıklaması var mıdır, yoksa daha önceki her kaza kayda girmediğinden midir kazaların kanundan sonra çoğalması bilinmez ancak bilinen tek bir geçek var ki önleyemiyoruz!

Son 5 Yıllık Veriler Vahim!

Ülkemizde 2007 yılından itibaren iş kazaların yıllık istatistik verileri yayımlanmaktadır. 1 Ocak 2013 tarihinde 6331 sayılı Kanun yürürlüğe girdi. Kanun yayımlandıktan tam bir yıl sonra Soma’da 301 maden işçimizi kaybettik. Ardı sıra yıllarda inşaat, tarım ve madencilikte yine kazaların hızı kesilmedi. 

2018 Yılında iş kazası nedeniyle 1541, 2019 yılında 1147, 2020 yılında 1231, 2021 yılında 1382 ve 2022 yılında 1517 çalışanımız iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Alınan tüm önlemlere rağmen son 5 yıllık istatistikler yükseliş olduğunu gözler önüne sermektedir. 

Etkili Yaptırımlar ve Etkili Eğitimler Sayıları Düşürecek!

Yaklaşık 11 yıldır hayatımızda olan İSG, okullarımızda da bu alanda bölümler açılmasına vesile oldu. İlk mezunlar 2015 yılından itibaren işletmelere hizmetler sunmaya başladı. Ancak alınan eğitimler, yetiştirilen uzmanlar ne yazık ki kaza oranlarının yeterince düşürülmesine yardımcı olamadı. 

Geldiğimiz noktada, uzman kişilerin yetkilerinin daha da arttırılması yada bağımsız bir şekilde işi üstlenmeleri istatistik açıdan sayıları azaltmada yardımcı olabilir. İSG uzmanlarının iş kaygıları olmadan hizmetlerini bağımsız bir şekilde sunmaları ve İSG Genel Müdürlüğüne raporlamalarının önü açılmalıdır. Ayrıca müdürlük nezdinde etkili denetimler sıklaştırılmalıdır ve caydırıcı cezalar getirilmelidir. 

Tabi tüm bunları uygulamak da bazen sonucu değiştirmiyor. Basma kalıp tutumları olan çalışanların tedbirlere riayet etmesi burada en önem arz eden durumlar arasında yer alıyor. Kanunun ilk çıktığı yıllarda inşaat işçilerimize baretle çalışmaları gerektiğini öğretmemiz hiçte kolay olmamıştı. 

Son yıllarda gözlemlemiş olduğumuz iş kazalarının büyük bölümü, kazaya uğrayan arkadaşına yardım etmeye çalışanlardan oluştuğu şeklindeydi. 

Bir şey tehlikeliyse onu yapmayacaksınız, kazaya sebebiyet verecek davranışı uyarmak sadece İSG uzmanının yetkisi değil vatandaşlık görevidir. 

Önce can güvenliğinizi düşünün…