Sık sık rapor alan işçinin işten çıkarılması
Çalışma hayatında işverenlerin dile getirdiği önemli konulardan biri de, çalışanların istirahat ya da rapor almak suretiyle işverenin çalışma sürelerini çalmaları, üretim ya da hizmet sektöründe aksaklıklara neden olduğundan kayıpları da beraberinde getirir.
Bu kavramların oluşması için;
İşçi-işveren-iş ilişkisi-işyeri birlikte ele alınmalıdır.
Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir.
İşveren 25’inci Madde’nin ;
I-Sağlık sebepleri
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.
9. HUKUK DAİRESİ 2015/3531 Esas ,2015/8561 Kararı.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesinde iş sözleşmesinin işveren tarafından işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanılarak feshedilebileceği düzenlenmiştir. Söz konusu geçerli sebepler İş Kanunu’nun 25.maddesinde belirtilen derhal fesih için öngörülen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işçinin ve işyerinin normal yürüyüşünü olumsuz etkileyen hallerdir.
İş Kanunu’nun gerekçesinde hangi hallerin işçinin yetersizliği nedeniyle geçerli fesih hakkı bahşedeceği örnek kabilinden sayılmış olup bunlardan biri de sık sık hastalanarak rapor almadır. Sık sık rapor alma halinde, işveren aralıklı da olsa işçinin iş görme ediminden faydalanamayacaktır. Sık sık hastalanan ve rapor alan işçinin, bu nedenle devamsızlığının işyerinde olumsuzluklara yol açacağı açık bir olgudur. İş Kanunu’nun gerekçesinde sık sık hastalanmanın yeterlilikten kaynaklanan neden olarak örnek kabilinden sayılması, işyerinde olumsuzluklara yol açtığının kabul edilmesindendir.
Bu durumda işçinin kıdemine göre belirlenen ihbar öneli süresine +6 hafta eklenerek bu süreyi aşarsa fesih hakkı doğacaktır.
9. Hukuk Dairesi’nin 2018/1756 Esas, 2018/19995 Kararı.
“Davacının haklı neden niteliğinde olmayan ancak sık sık rapor alma şeklindeki davranışının iş akışını bozacağı açık olup, işverenin buna katlanması beklenemez. Davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı, ancak sık sık rahatsızlanarak rapor alan davacının davranışının fesih için geçerli sebep oluşturduğu kabul edilmelidir.”
9. Hukuk Dairesi’nin 2018/8229 Esas, 2019/7373 Kararı.
“Dosya içeriğine göre, davalı işverenlikte kabin memuru olarak çalışan davacı işçinin 17/04/2014-08/11/2016 tarihleri arasında büyük çoğunluğu 2’şer günlük olmak üzere toplam 44 gün rapor aldığı görülmüştür. Davacının haklı neden niteliğinde olmayan ancak sık sık rapor alma şeklindeki davranışının iş akışını bozacağı açık olup, işverenin buna katlanması beklenemez. Davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı ancak sık sık rahatsızlanarak rapor alan davacının davranışının fesih için geçerli sebep oluşturmaktadır.”
Sağlık sebebi ile devamsızlık ardı ardına 4857-25 /I (b) belirtilen süreye ulaşmışsa 4857/17 + 6 hafta işveren işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir. Sıklıkla alınan raporlar işyerinde olumsuzluklara yol açmaya başlamışsa , işveren açısından geçerli fesih sebebi oluşturur.
Fesih yapmadan önce savunma almanız gerekir.
İNCE ELEMEK
Yargıtay içtihat kararları sıklıkla rapor almada işçinin ihbar öneli süresi olan +6 hafta(42 gün) aşılmasına bakıyor.
Buna göre gelen dava dosyasında istirahat sürelerinin sıklığı ve süresi önemlidir.
T.C. İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 26. HUKUK DAİRESİ 2024/316 Esas, 2024/548 Kararı.
Somut olayda davacının iş akdinin sık sık rapor alması nedeniyle işlerin aksaması nedeni ile feshedildiği anlaşılmaktadır.
Davalı vekilince ileri sürülen istinaf itirazları incelendiğinde cevap dilekçesinde sık sık rapor alma ve devamsızlık nedenine dayanıldığı görülmüştür. İş akdinin fesih sebebine göre 2021 yılında toplam 213 gün, 2022 yılı nisan ayına kadar ise 114 gün rapor kullandığı, kullanılan rapor süresi dikkate alındığında iş akışının bozulduğunun kanıtlanmış olduğu, buna göre iş akışının bozulduğu ve feshin geçerli nedenle yapıldığı, aksi yöndeki mahkeme kararının hatalı olduğu görülmüştür.
https://www.egetelgraf.com/sik-sik-rapor-alan-iscinin-isten-cikarilmasi