Yurtdışında yaşayan gurbetçiler borçlanmadan ülkemizden emekli olur!

  • Ana Sayfa
  • Makaleler
  • Yurtdışında yaşayan gurbetçiler borçlanmadan ülkemizden emekli olur!
aciklama

Yurtdışında yaşayan gurbetçiler borçlanmadan ülkemizden emekli olur!

Türkiye ile 35 ülke arasında sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olup bunlardan 34’ü yürürlüğe girmiştir. 

/Sosyal güvenlik hakları ve yükümlülükleri açısından o ülkelerin vatandaşları ile aynı haklara sahip olma,
/Emeklilik, malullük ve ölüm aylıkları, sağlık yardımları ve iş kazası ve meslek hastalıkları gibi sosyal güvenlik yardımlarına hak kazanmada iki ülkede geçen sigorta sürelerinin birleştirilmesi,
/Çalıştığı ülkedeki sosyal güvenlik hukuku kapsamında kazanmış oldukları haklardan ülkemizde yararlanma,
/Ülkemiz sosyal güvenlik hukuku kapsamında kazanmış oldukları haklarını bulundukları veya ikamet ettikleri ülkelerde kullanma hakkı getirilmiştir.
01.08.2019 tarihinde yürürlüğe giren 7186 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanun’da aşağıda yer alan değişiklikler gerçekleştirilmiştir;
Borçlanma tutarının hesaplanmasına esas olan prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılmıştır. Bu tarihten itibaren yapılan borçlanma sürelerinin 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak kabul edilmesi düzenlenmiştir.

KISMİ AYLIK NEDİR?

Sözleşme aylığı, diğer bir ifade ile kısmi aylık, sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında sözleşmeye taraf ülkelerde geçen hizmetler toplamına göre hesaplanan ve ülkemizdeki gün sayısı oranındaki tutar üzerinden ödenen aylık anlamına gelmektedir.

ÖRNEK:

Türkiye’de 5 yıllık hizmet süresi ve sözleşmeli bir ülke olan Almanya’da 20 yıllık sigortalılık süresi bulunan sigortalıya, iki ülkede geçen hizmetlerinin toplamı olan 25 yıl üzerinden aylık bağlanmaktadır. Ancak ödeme yapılırken toplam hizmetin sadece 5 yılı Türkiye’de geçtiğinden 5/25 oranında ödeme yapılır. 25 yıl karşılığı 2000 TL aylık hesaplanan bir sigortalıya 2000x5/25=400 TL aylık ödenir. Bu şekilde bağlanan aylığa kısmi aylık denilmektedir. Kalan 20/25 oranındaki aylık Almanya mevzuatına göre hesaplanarak Almanya Emeklilik Kasaları tarafından ödenmektedir.

Kısmi aylıklar Sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulanmak suretiyle sosyal güvenlik kanunlarına göre kendilerine veya hak sahiplerine kısmi aylık bağlanmış olanlar, talep ettikleri takdirde, 4 üncü madde hükmüne göre tahakkuk ettirilen borçlarını tamamen ödemeleri şartıyla kısmi aylıkları, borçlarını ödedikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren kısmi aylığın başlangıç tarihi esas alınarak mülga 2829 sayılı Kanun ya da 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca tespit edilecek statüye göre ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca tam aylığa çevrilir.

GSS ANLAMINDA

Kısmi emekli aylığı alanlara aynı zamanda GSS anlamında haklardan kendileri ve bakmakla yükümlü olanlarda faydalanıyor. Kısmi emekli aylığı bağlananlar yurtiçinde 4-a çalışmaları halinde destekleme primi ödeyecekleri gibi, işveren olmaları halinde 4-b prim ödemeyeceklerdir. İstekleri halinde kısmi emekli aylıklarını yurtdışı borçlanmasıyla tam emekli aylığına dönüştürme imkanları da vardır. Kısmi aylığı tam aylığa dönüştürmek için 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 45’i olacağı öngörülmüştür Tahakkuk ettirilecek toplam borçlanma tutarı günlük borçlanma tutarı ile borçlanılan gün sayısının çarpımından oluşacaktır. 

Formül ile ifade edilirse; Bir Günlük Borçlanma Tutarı = Seçilen Prime Esas Kazanç x yüzde 45 Toplam Borçlanma Tutarı = Bir Günlük Borçlanma Tutarı x Gün Sayısı şeklinde olacaktır.

https://www.egetelgraf.com/yurtdisinda-yasayan-gurbetciler-borclanmadan-ulkemizden-emekli-olur